A kórházról

A Kátai Gábor Kórház geográfiai elhelyezkedésébôl adódóan Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti területét látja el egészségügyi szolgáltatással. Debrecen és Szolnok, illetve Eger és Gyula között 60-70 km-es sugarú körben egyedüli fekvôbeteg ellátó intézmény.

 

 

Ezen kívül még alapellátási feladatokat, védőnői, fogorvosi, szakorvosi járó beteg, illetve aktív, krónikus ápolási fekvôbeteg ellátási feladatokat és betegszállítási tevékenységet lát el közel 100 ezer lakos számára. Jelenleg 520 ágy mûködtetésére van szerződése a Kórháznak, ahol 573 fő dolgozóval látják el a betegeket. A kórház építése 1964-ben kezdődött el, amelyet 1967. novemberi mûszaki átadás után 1968. márciusától fogadta a betegeket 440 ágyon. 1975-ben pszichiátriai tömb is épült 156 ággyal. A kórház 1991-ben vette fel a város szülötte Kátai Gábor orvos-gyógyszerész nevét. 2000-ben elkezdôdött a 4 évig tartó rekonstrukció, amely során megtörtént az infrastruktúra felújítása, és komfort fokozatának javítása valamint mûtôblokk kialakítása. 2008. november 10-én - új köntösben -, megújult formában átadásra került, a kórház európai színvonalú, felújított fôépülete. Két fô fekvôbeteg egység (mátrix) alakult ki. Egyik belgyógyászati jellegû ahol belgyógyászat, neurológia (ideggyógyászat), gyermekgyógyászat, és a bôrgyógyászat betegeket kezelik. Másik sebészeti jellegû mátrix, ahol sebészeti, baleseti sebészeti, szülészet-nôgyógyászati, szemészeti és fül-orr-gégészeti betegek gyógyítása folyik. A megújult épületben néhány komfortosabb szoba is kialakításra került, ami térítési díj ellenében vehetô igénybe. Továbbra is hagyományos osztályszerkezetben mûködik a Sürgôsségi Betegellátó Osztály, az Általános Intenzív és Aneszteziológiai osztály, a Pszichiátriai osztály, a pszichiátriai rehabilitációs osztály, az ápolási, a krónikus és a mozgásszervi rehabilitációs osztály. A szakrendelôk tekintetében is beindult a tartalmi változás. Új helyen mûködik a gyermekgyógyászati szakrendelô, bôvült a kardiológiai, ortopédiai rendelések száma.


Jelenleg jó ütemben halad a munka az Új Széchenyi Terv segítségével megvalósuló, mintegy 800 millió Ft-os beruházás kapcsán is. A beruházás keretén belül: megújul a pszichiátria épületének egyik szárnya, ide költözik majd a kardiológia és a mozgásszervi rehabilitációs osztály. A hat egészségügyi intézményt érintô régiós fejlesztés része ez a 801 millió forint összegû beruházás, amely az Új Széchenyi Terv keretében, a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az Észak-Alföldi Régióban” címû (ÉAOP-4.1.2/C-11-2012-0001 jelû) projekt részeként indult el. A projekt nagyságát jól tükrözik az építkezéssel kapcsolatos számadatok is. A fejlesztés a kórház egyik épületének három szintjét, mintegy háromezer négyzetmétert érint. A kórház e szárnya 1973-ban épült, így felújítása, korszerûsítése halaszthatatlanná vált. A parkkal, ligettel körbe-vett épületrészben való elhelyezés nyugodtabb környezetet biztosít majd a gyógyító munkához.

 

Kátai Gábor Kórház Karcag

5301 Karcag Zöldfa utca 48. Pf: 52.
Telefon: 59/507-111
Telefax:
59/312-103 - Főigazgatói titkárság
59/312-752 - Gazdasági igazgatói titkárság

E-mail: kgkorhaz@externet.hu